Бананов хляб с канела и кафе: вкусен и лесен за приготвяне десерт - рецепта от Vireo.bg
Банановият хляб е един от най-любимите домашни сладкиши в света на кулинарията. Освен това е идеален начин да използвате потъмнелите и презрели банани, които винаги остават вкъщи и никой не иска да яде. Но защо да не направим нещо малко по-различно, като добавим канела и кафе към този любим десерт? В тази статия ще ви представим рецепта за вкусен бананов хляб с канела и кафе, който ще ви изненада със своя вкус и аромат.
Времето за приготвяне е около един час като включим и печенето
Необходими съставки:
- 165 г пшенично брашно
- 50 г брашно от елда
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 1 чаена лъжичка канела на прах
- 65 г кокосова захар
- 5 супени лъжици слънчогледово олио
- 2 яйца
- 50 мл кафе мока
- 70 г прясно мляко
- 165 г зрял банан (около 1 банан и половина)
- 100 г тъмен шоколад на капки
- пудра захар за украса по желание
Начин на приготвяне:
Смесете сухите съставки в купа: двата вида брашно, бакпулвера и канелата. След това добавете предварително охладените в хладилник шоколадови капки и разбъркайте като ги набрашните добре.
В отделна купа се смесват млякото, кафето, захарта, олиото и яйцата. Намачкайте бананите с вилица и ги добавете към течната смес.
Изсипете мокрите съставки в купата със сухите. Разбъркайте с шпатула до получаване на хомогенна смес.
Намаслете и набрашнете форма за хляб или продълговата такава за кекс. Изсипете сместа. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 45 минути (ако е необходимо, покрийте сладкиша с алуминиево фолио за да не получи загар). Към края на печенето проверете вътрешността на банановия хляб за добро изпичане с клечка за зъби – ако при изваждането и няма полепнало тесто по нея, можете да го извадите от фурната.
Оставете изпечения бананов хляд да се охлади напълно. Междувременно можете да смесите малко пудра захар с гореща вода, за да получите мека глазура, с която да го украсите.
Бананов хляб – вкусен и здравословен сладкиш
Използваме брашно от пшеница и елда, както и кокосова захар за да постигнем здравословна и малко по-диетична версия на традиционния бананов хляб.
Елдата има много ползи за здравето – богата е на магнезий, калций и фибри, с ниския си гликемичен индекс подпомага контрола върху кръвната захар, съдържа антиоксиданти и е нискокалорична.
Кокосовата захар е с по-ниска скорост на усвояване от стандартната бяла захар и има лек карамелен вкус, особено в съчетание с кафе.
Този бананов хляб с канела и кафе е перфектен за здравословна закуска или за допълнение към следобедното кафе. но когато го обогатим с канела и кафе, той става още по-вкусен и ароматен.
Банановият хляб е достатъчно апетитен и току-що изваден от фурната, но дава най-доброто от себе си на следващия ден, когато ароматите са се смесили напълно.
Затегнете престилките и бягайте да го приготвите!
Публикувай кометар